GALDİRİK MIHLAMASI Nedir?

 


Galdirik mıhlaması, Karadeniz mutfağına özgü, "galdirik" veya "hodan" adı verilen bitkinin kullanıldığı yöresel bir yemektir. Galdirik, özellikle bahar aylarında yetişen, sağlığa faydalı yabani bir ottur. Karadeniz’de çok sevilen bu yemek, galdirik otunun kavrulup yumurta ile birleştirilmesiyle yapılır. İşte galdirik mıhlamasının tarifi:

Malzemeler

  • 1 demet galdirik (hodan) otu
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı mısır unu
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı

  1. Galdirikleri Hazırlayın: Galdirik otlarını güzelce yıkayın ve sap kısımlarını ayıklayın. İnce ince doğrayarak bir kenara alın.

  2. Haşlama: Doğranmış galdirikleri kaynar suda yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Haşlama işlemi bittikten sonra suyunu süzün.

  3. Soğanı Kavurun: Bir tavada sıvı yağı veya zeytinyağını kızdırın. Küp doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.

  4. Mısır Unu Ekleyin: Kavrulan soğanların üzerine mısır ununu ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak kavurun. Bu, yemeğe kıvam ve lezzet katacaktır.

  5. Galdirikleri Ekleyin: Haşlanmış galdirik otlarını tavaya ekleyin. Tuzu ve karabiberi de ekleyip karıştırarak birkaç dakika daha soteleyin.

  6. Tereyağı ve Yumurtayı Ekleyin: Son olarak tereyağını ekleyin ve karıştırın. Ardından tavada boşluk açarak yumurtaları kırın. Yumurtalar istediğiniz kıvama gelene kadar pişirin.

  7. Servis: Galdrik mıhlamasını sıcak olarak servis edin.

Servis Önerisi

Galdrik mıhlamasını kahvaltıda veya öğle yemeğinde yanında mısır ekmeği veya yoğurt ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu yemek, galdirik otunun sağlığa olan faydaları ile de tercih edilen, yöresel ve oldukça besleyici bir alternatiftir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Filetolarla Muhteşem Sunum: Sous Vide Dana Fileto

  Malzemeler: 2 adet dana fileto (200 gr her biri) Tuz ve karabiber 1 yemek kaşığı zeytinyağı 2 diş sarımsak Taze biberiye ve kekik dalları ...