Kış geliyor, ıhlamur sezonu da açıldı. Ihlamur, kalsiyum açısından zengin bir bitkidir. Ayrıca önemli bir A vitamini deposudur. B6 vitamini de içermektedir. Ayrıca tanen, şeker glikoz içerir. İçerdiği vitamin, element ve diğer maddelerle bazı hastalıklara faydaları vardır.
Ihlamur daha çok kış aylarında soğuk algınlığına neden olan hastalıklara yakalanmamak veya hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Daha çok yaprakları kaynatılarak demlenir ve limon veya bal karıştırılarak içilir. En sık kullanım şekli böyledir.
Ihlamur vücut direncini artırır. Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar ve vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Özellikle kış aylarında üşüme sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu çözmede önemli derecede yardımcı olur. Hastalıklarla genel anlamda mücadele için metabolizmayı kuvvetlendirir.
Ihlamur gribe ve nezleye iyi gelir. Ateşi düşürür, boğaz ağrısını iyileştirir. Ihlamura bal ve limon eklenirse, faydası daha da artar. Doğal bir antibiyotik olan bal vücudun hastalıklara karşı direncini yükseltir. Limon da c vitamini desteği verir.
Ihlamur öksürüğü giderir. üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Düzenli olarak ve sıcak tüketildiğinde öksürüğe neden olan bakteri ve mikropları vücuttan atar ve solunum yollarında öksürükten dolayı meydana gelen tahrişleri giderir. Öksürükten daha hızlı ve kısa zamanda kurtulmamıza yardımcı olur.
Ihlamurun diğer faydalarını da şöyle sıralayabiliriz. Migren ağrılarını hafifletir. Çarpıntıyı giderir. Stresi azaltır ve rahatlama sağlar. Kas spazmlarını giderir. Kan basıncını düşürür
İshale karşı faydalıdır. Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde fayda sağlar. Damar sertliğine karşı kullanılır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Hazımsızlığa iyi gelir. Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır. Toksinlerin atılmasına yardımcı olur
Hiç yorum yok:
Write yorum