Zerdeçallı pilav, pirinç, zerdeçal, yağ ve su ile yapılan bir pilav türüdür. Zerdeçal, pilava güzel bir sarı renk ve hafif bir baharat tadı verir. Zerdeçallı pilav, et, tavuk veya sebzelerle servis edilebilir.
Zerdeçallı Pilav Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı zerdeçal
- 1/2 su bardağı zeytinyağı veya tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Pirinçleri yıkayıp süzün.
- Bir tencereye yağı ekleyip ısıtın.
- Zerdeçalı yağı erittikten sonra ekleyin ve karıştırın.
- Pirinci ekleyip kavurun.
- Tuz ve sıcak suyu ekleyip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte pişirin.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Tencerenin kapağını açıp 10 dakika dinlendirin.
- Sıcak olarak servis yapın
Zerdeçallı Pilav İpuçları:
- Pirinci iyice yıkamak, pilavın tane tane olmasını sağlar.
- Zerdeçalı yağı erittikten sonra eklemek, zerdeçalın yanmasını önler.
- Pirinci kavururken suyunu tamamen çekmeden suyu eklemek, pilavın tane tane olmasını sağlar.
- Pilavın suyunu tamamen çektikten sonra tencerenin kapağını kapatıp dinlendirmek, pilavın demlenmesini sağlar.
Zerdeçallı pilav, lezzetli ve besleyici bir yemektir. Zerdeçalın sağlığa faydaları da bulunmaktadır. Zerdeçal, anti-inflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Zerdeçalın kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalıklarla mücadeleye yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Hiç yorum yok:
Write yorum