Yıllar içinde bütün organlarımız gibi cildimiz de yaşlanıyor, bunu önüne geçmek elbette mümkün değil, ama yaşlanmanın yavaş olmasını sağlamak bir ölçüde elimizdedir. cildimizin yaşlanmasını kolaylaştıran sebepler vardır; bu sebepleri ortadan kaldırırsanız hem güzel yaş alırsınız, hem de cildinizin genç görünümünü daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
İşte, cildimizin doğal yaşlanma sürecini daha da hızlandıran ve canımızı sıkan sonuçlara yol açan nedenler :
- Güneş : Güneş cilt üzerinde tahribat yapan en büyük etkendir. Yaşam kaynağımız olmasıyla birlikte, zararlı ışınları nedeniyle cildi kurutur ve hücrelerin yapısını negatif yönde etkiler. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için, yaz günlerinde değil, kış günlerinde bile koruyucu sürmek gerekir.
- Sigara : Sigara cildin en büyük düşmanıdır. İçerdiği zehirli maddeler hücreleri vaktinden önce yaşlandırır. Vücudun C vitaminini yok eder. C vitamini, cildi koruyan çok önemli bir vitamindir. Kanın içindeki oksijeni azaltır. İçerken oluşan mimikler, cildin kırışmasına, içilen ortamlarda bulunmak, hava yoluyla cildimizin zarar görmesine sebep olur.
- Aşırı alkol tüketimi: Ciltteki yumuşak dokulara, kılcal damarlardan gereğinden fazla sıvı gitmesine yol açar. Damarlardan yumuşak dokulara giden sıvı, cildin kırışmasına yol açar.eden olarak zarar verir. Ayrıca karaciğer faaliyetlerini kötü yönde etkiler. Zehirli maddelerin kandan temizlenmemesi nedeniyle, cildi erken yaşlandırır.
- Az su içmek : Su, cilt için olmazsa olmazdır. Yeterli su içmeyenlerin cildi çok daha çabuk yaşlanır. Nem eksikliği cildin tahrip olmasına ve zararlı maddelerin atılamamasına sebep olur. Her gün en az iki litre su içilmesi cildin gençliğini korur.
- Dengesiz beslenme : Aşırı karbonhidrat tüketimi, aşırı yağlı yiyecekler ve sebze meyve tüketiminin az olması cildimize zarar verir. Cildin korunması için, başta C vitamini olmak üzere B, D, A, E vitaminince zengin yiyecekler tüketmek gerekir. C vitamini cildin gençliği için birinci sıradadır. Sebze, balık ve zeytinyağı cilt dostudur.
- Yanlış kozmetikler : Tahriş eden sabunlar, sert temizleyiciler, alkollü cilt losyonları ve yanlış kozmetikler cilde çok zarar verir. Cilt tipinize uygun kozmetikler ve organik ürünler kullanmaya dikkat edin. Çok fazla kimyasal içerikli, sentetik kozmetik ürünlerini yüzünüze sürmeyin.
- Hava kirliliği ve kötü hava koşulları : Bunlar cildin görünmeyen düşmanlarındandır. Havada bulunan toksin maddeler, özellikle otomobillerin yarattığı kirli ortamda çok bulunmak cildi vaktinden önce yaşlandırır. Kuru soğuk ve rüzgâr, güneş kadar cildin üzerinde kurutucu ve yıpratıcı etki yaratır. Rüzgâr ve soğuktan korunmak için mutlaka koruyucu krem kullanılmalıdır. Özellikle, klima, soğuk ya da aşırı sıcak olduğunda cildi kurutarak yıpratır.
- Stres : Stres, cildin sinsi düşmanıdır. Gergin bir psikoloji, hem mimikleri sertleştirir, hem kasılmış bir yüzdeki hücreler oksijen alışverişini tam olarak yapamaz. Çatılmış bir kaşın çizgileri derin ve serttir. Gülmek cilt kasları için çok faydalıdır. Stresten korunmak için hayatı biraz ciddiye almaktan vazgeçin, sorunları alaya alarak hafifletebilirsiniz.
- Uyku ve yatış şekli : Cildin yenilenme saati tüm vücut için olduğu gibi gecedir. İyi havalandırılmamış bir odada yatmak cildin oksijen alışını engeller. Havası temiz bir odada, iyi uyunmuş bir uyku sonucu cildin ne kadar sağlıklı göründüğünü bilmeyen yoktur. Ayrıca, bazı çizgiler yatış şeklinden kaynaklanır. En ideali, sırtüstü yatarak yüzü basınçtan korumaktır.
- Hareketsiz yaşam : Kesinlikle hareketsiz, sporsuz bir yaşamın esiri olmayın. Oturmak, yatmaktan, ayakta durmak, oturmaktan, koşmak ayakta durmaktan iyidir derler. Spor yapmak vücudun ve cildin diri kalmasına, hücrelerin toksinleri atmasını kolaylaştırır. Spor yaparak terlemek genç kalmanın en önemli yardımcısıdır.
- Sık sık diyet yapmak ve kilo alıp vermek : Sürekli değişen kilo, cildin sürekli esneyip, büzüşmesine neden olarak elastikiyetine zarar verir. Elastikiyet cildin genç kalması için birinci koşullardan birisidir. Kilonuzu dengede tutmak, cildin esneyip bozulmasını engeller.
Hiç yorum yok:
Write yorum