Karışık turşu tarifi

 


Eylül ayı geldi, turşu yapımı da başladı. Turşu hazırlamak, bilmeyenlere çok zormuş gibi gelir, ama aslında hiç de öyle değildir. Bazı püf noktalarına dikkat ederek, çok güzel turşular hazırlayabiliriz ve kış boyunca afiyetle yiyebiliriz.

İşte size karışık turşu tarifi... Biz hazırladık, çok da lezzetli oldu...

Karışık Turşu Tarifi

Malzemeler:

Kornişon, acur, havuç, yeşil domates, biber, beyaz lahana, kırmızı biber, maydanoz, (siz istediğiniz sebzeleri ekleyebilir veya çıkartabilirsiniz.) (Kereviz sapı ve yaprağı da turşuya çok yakışıyor. Biz burada kullanmadık, isteyen kullanabilir.)

sarımsak,

kaya tuzu,

sirke,

toz şeker.

Turşu yapacağımız sebzeleri seçerken, mutlaka taze, sert ve hasar görmemiş olmalarına dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bu sebzeler turşu olurken zaten mayalanma dolayısıyla yumuşayacaktır. Taze olmayan, fazla olmuş sebzelerden yapılan turşu çabuk bozulacaktır.

Ayrıca dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta da, sebzelerin iyice temiz olmasıdır, yıkarken çok özen göstermeliyiz. Çünkü temiz olmayan, üzerinde herhangi bir kalıntı olan sebzelerdeki bakteriler de, turşunun çabuk bozulmasına sebep olacaktır.

Turşuya ekleyeceğimiz su temiz olmalıdır.

Ayrıca güzel ve kaliteli bir sirke kullanmalıyız.

Kullanacağımız tuz salamuralık kaliteli bir kaya tuzu olmalı, olmazsa sofra tuzu veya yemeklik deniz tuzu kullanabiliriz.

Turşuyu kuracağımız kavanoz tercihen cam olmalıdır. Çünkü turşu asidik bir malzemedir ve bu durumda, en sağlıklı malzeme de cam olacaktır.

Hazırlanışı:

Sebzeleri güzelce yıkayıp ayıklayalım. Eşit büyüklüklerde keselim, küçük olanları da bütün olarak koyalım.

Hazırladığımız sebzeleri kaya tuzu eklediğimiz suda biraz bekletelim. Bütün olarak koyacağımız sebzeleri çatalla delelim.

Sebzeleri kavanoza yerleştirelim, dolduralım. Aralarına, ikiye böldüğümüz sarımsakları da yerleştirelim. Turşu için kullanacağınız suya tuzu katıp kaynatın ve soğumaya bırakalım. Bu suya sirke ve şekeri de ekleyelim.

Turşu suyunu hazırlarken fazla tuzlu olmamasına dikkat etmeliyiz, aşırı tuzdan yiyemeyebiliriz; tuzu çok az olursa da turşu çok çabuk bozulur. İdeal ölçü; bir barda suya 1 yemek kaşığı tuz ve her bir litre için bir çay bardağından biraz fazla sirkedir.

Suyu sebzelerin üzerine, kavanoz dolana kadar ekleyelim.

Kavanozun kapağını sıkıca kapatalım.

Turşumuzu oda sıcaklığında bekletmeliyiz.

Bir hafta içinde hazır olacaktır. Turşunun hazır olduğunu, sebzelerin renginin dönmesinden, yani yeşil sebzelerin renginin açılmasından anlayabiliriz. Tattığımızda da tadından anlayabiliriz.

Turşumuzu güzelce hazırlayalım, afiyetle yiyelim.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...