Tansiyon ve tedavisi

 

Tansiyon hastaları mutlaka tuz tüketimine dikkat etmek zorundadır. Beslenmenin dışında düzenli yürüyüş yapmak ve stresten uzak durmak, hastalığa yakalanma riskini önemli ölçüde düşürür...

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, hipertansiyona karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

A tipi kişilikseniz yavaşlayın
Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, dostlarınızla barışık olun. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz (A tipi kişilik) yavaşlayın. A tipi kişilikte kandaki adrenalin seviyesi çok yükselir, bu da spazma neden olur. Riskinizi azaltmak için daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmaya özen gösterin. Psikoterapi, Yoga gibi yardımlar alabilirsiniz.

Alkolü sınırlandırın
Kalbiniz için alkol yararlıdır demiyoruz. İçinde kalbi koruyucu maddeler içeren üzümü çekirdekleriyle birlikte yiyebilirsiniz. Üzüm çekirdeği toz ve kapsül olarak da satılmaktadır. Özellikle alkol alınan günlerin ertesi sabah tansiyon çok yükselmektedir.

Sınırlarınızı zorlamayın!
İş ve meslek konusunda hiçbir zaman beceri ve olanaklarınızı zorlamayın. Özellikle aile şirketlerinde hipertansiyon ve bununla birlikte kalp hastalıklarıyla sık karşılaşılır. Zengin ailelerin çocukları yurt dışında çok iyi eğitim alırlar ve genç yaşta şirketin üst düzeyde yönetimine getirilir. Ancak mesleki deneyimleri yeterli olmadığı için bu kişi kendisini sürekli ailesine kanıtlama çabası içine girer ve stres yaşar. Sonunda, omuzlarına yüklenen ağır sorumluluk onun kalp krizi geçirmesine neden olur.

Düzenli spor yapın!
Tembellik ve aşırı stresten uzak durun. Düzenli egzersiz hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korur. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir.
Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız, gizli kalp hastalığı riskine karşı mutlaka iyi bir kalp kontrolünden geçin.
Egzersizin en ideali uzun yürüyüşlerdir. Kandaki kötü kolesterolünüzün yakılması için 5 kilometreyi 45 dakikada tempolu şekilde yürüyün. Efor sırasında göğüs ağrısı, kramp, nefes darlığı gibi şikayetlerle karşılaşırsanız egzersize derhal ara verin. Hiç bir zaman kendinizi test etmeyin, bunu doktorunuza bırakın (klinikte yapılan efor testi).

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...