Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

 

 Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdürmüştür.
İnsanlar her dönemde farklı resim teknikleri ile kendilerini ifade etmeye çalışmışlardır. Çizilen resimler, kişinin zevk ve düşüncesini ifade ediyorsa sanat resmi olarak tanımlanır. Resimler, önceden belirlenen kurallar ve metotlar ile çizilmişse bu aşamada daha endüstriyel bir resim türü ortaya çıkar.
Teknik Resmin Tanımı
Teknik resim; bir şeyin nasıl üretileceğini, çalıştığını, görüneceğini, kullanılacağını, montajlanacağını vb. teknik bir işlemi anlatmak üzere yapılan çizimlerdir. Belirli standart ve kurallara göre yapılmasından dolayı, teknik elemanlar arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlar.
Teknik resim; mimarlık terimi olarak kullanıldığında yapının ya da yapının herhangi bir bölümünün nasıl yapılacağını, mühendislik terimi olarak kullanıldığında herhangi bir sistem parçasının nasıl montajlanacağını ya da üretileceğini, iç mimarlık terimi olarak kullanıldığında da mekanların veya mobilya donatılarının imalat ya da inşasının nasıl yapılacağını belirtir
Teknik resim; temelde doğrular ve eğrilerin çeşitli şekillerde bir araya gelmesi ve açıklayıcı (ölçü, yazı vb.) öğelerden oluşan, yapılması istenen konstrüksiyon ve tasarımın kâğıt üzerinde tanımlanması sanatıdır.
Teknik resim, günümüzün vazgeçilmez bir anlaşma aracı olarak modern çizim araç ve gereçlerine uyum sağlayacak değişiklikleri de kapsayacak şekilde tarihi gelişimindeki yerini almıştır.TEKNİK RESİM TANIMI GÖRSEL 3.png

Teknik Resmin Tarihsel Gelişimi ve Önemi

18. yüzyıl sonlarında Fransız matematikçisi Gaspart Monge (1746-1818), 1795 yılında yayınladığı geometri kitabında, bir cismi birbirine dik düzlemler arasında düşünerek üç boyutunun bu düzlemler üzerinde iz düşümünün görülmesini sağlamıştır. Böylece bugün kullandığımız kuram ve metotlarının temeli atılmıştır.

19. yüzyıl sonrasında  ülkelerin çok hızlı sanayileşmesi sonucu, teknik resme önem verilmiştir.

Teknik resim; konusunda uzman kişilere yapacakları işlemleri eksiksiz olarak gösteren, ölçekli plan, kesit, görünüş, perspektifler içeren çizim ve anlatım yöntemlerinin bütününü kapsayan disiplinler arası mesleki bir iletişim dilidir. Bu anlamda teknik resmin önemi, uluslararası bir dil olmasıdır.

Teknik resim, tasarımdan üretime, pazarlamadan kullanımına kadar bir ürünün başından geçen her aşamada ilgili kişilere yol gösterir.

Teknik resim; ürünün malzemesini, nasıl imal edileceğini, boyutlarını, toleranslarını, yüzey kalitesini, sertlik değerlerini, ısıl işlemini vb. tüm imalat yöntemlerini, daha sonrasında ürünün montajını, taşınmasını ve hatta kullanımını belirli kurallar ve standartlar çerçevesinde anlatır.

Teknik resmi çizebilmek ve okuyabilmek için; yazı, çizgi, geometri, kroki, görünüş, iz düşüm, ölçülendirme, ölçek, yüzey durumları, toleranslar vb. konularda bilgi ve beceri sahibi olmak gerekir.

Teknik resim kurallarına uygun olarak çizilen resimler, dünyanın çeşitli ülkelerinde aynı standarttadır. Dolayısıyla bütün mühendisler, teknik resim kurallarını iyi bilmelidirler.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...