Muharrem ayında aşure tarifi paylaşmadan olmaz

 


Muharrem ayında aşure tarifi vermeden olmaz. Bu çok lezzetli ve bereketli tatlıyı henüz yapmadıysanız, mutlaka denemenizi öneririz. pişirin, kaplara boşaltın, süsleyin, yiyin, yedirin, dağıtın, herkes yesin. Afiyetler olsun...

Malzemeler:
- 2 su bardağı aşurelik buğday,
-1 su bardağı nohut,
- 1 su bardağı fasulye,
- 6 su bardağı toz şeker,
- 500 gram kuru kayısı,
- 500 gram kuru üzüm,
- 250 gram kru incir,
- 2 yemek kaşığı portakal peltesi,
- 10 adet karanfil,
- 1 tutam tuz,
- 1 tatlı kaşığı bal,
- 1 su bardağı portakal suyu,
- pişirmek için 30 su bardağı su.
süsleme için;
- 250 gram iri dövülmüş ceviz,
- 1 adet tanelerine ayrılmış nar,
- tarçın,
- 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
- 3 yemek kaşığı dolmalık üzüm.

Hazırlanışı:
Bir gece önceden; buğdayı ayıklayıp, yıkıyoruz. Aşureyi pişirmek için büyükçe bir tencere seçmeliyiz; bu tencerede 15 bardak su ile bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. Ve kapağı kapalı şekilde sabaha kadar bekletiyoruz. Fasulye ve nohutları da ayrı tencerelerde dağılmayacak şekilde haşlıyoruz.

Ertesi gün; İncir ve kayısıları küçük küçük kesip, hazırlıyoruz. İncir ve kuru üzümü ayrı tencerelerde bulanık suyunu salıncaya kadar kısık ateşte kaynatıp, süzüyoruz. Temiz bir tabağa alıyoruz.

Karanfili yarım su bardağı suda bir taşım kaynatın ateşten alıyoruz, ağzını kapatıyoruz ve dinlendiriyoruz. Geceden ıslattığınız buğdayı aynı tencere ve suda orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişme sırasında gerektikçe su ekleyerek ölçüdeki suyu tamamlamış oluyoruz.

Pişen buğdaya nohut ve fasulyeyi ekleyip kısık ateşte 15 dakika kadar daha pişiriyoruz. Kayısıları ekleyip 15 dakika daha pişiriyoruz. Süzdüğünüz incir ve üzümü ekleyip 30-40 dakika kadar daha pişiriyoruz. Son olarak tuz, şeker, bal, portakal peltesi ve portakal suyunu ekliyoruz. Kısık ateşte 15 dakika kadar, yani bütün malzemeler tamamen pişene kadar pişiriyoruz.

Aşuremizi sıcakken kaselere boşaltıyoruz, ılıklaştıktan sonra üzerini güzelce süslüyoruz; bunun için dövülmüş ceviz, fındık, tarçın, dolmalık üzüm ve dolmalık fıstık, ve nar taneler, kullanıyoruz.

Üzüm ve inciri kaynatıp süzersek, aşurenin rengi kararmaz, güzel bir renk elde ederiz.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...