Kurubaklagillerin sağlık üzerine etkileri tartışılmaz. İçerdiği lif, protein ve kompleks karbonhidratlar ile yeterli ve dengeli beslenmenin vazgeçilmezleri arasında olan kuru baklagiller ne yazık ki yaz aylarında yeterince tercih edilmiyor. Oysa haftada bir iki defa kurubaklagillerin tüketilmesi kolesterolü düşürmeye, daha az kalori alımını sağlamaya, kabızlığın önlenmeye ve bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunuyor. Özetle sağlıklı beslenmek isteyen herkesin haftada bir iki kez kuru baklagil tüketmesi gerekiyor.
Zeytinyağlı nohut soğuk olarak tüketilebildiğinden sıcak yaz günlerinde kuru baklagillerden kaçılmasına olanak tanımıyor. Diyetistanbul mutfağında deneyip sıkça menümüze yerleştirdiğimiz bu yemeği beğeneceğinizden eminim.
Malzemeler (4 kişilik)
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı sızmazeytinyağı
1 baş kuru soğan
1-2 diş sarımsak
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı salça (biber veya domates olabilir)
2 kesme şeker
Tuz
Yapılışı:
Nohudu bir gece önceden ayıklayın (taş vb yabancı maddeleri uzaklaştırın), yıkayıp suyla ıslatın. Islatılmış nohutların suyunu döküp tekrar yıkayın ve düdüklü tencerede 2 kesme şeker ekleyerek 15 dakika haşlayın. Nohutlar haşlandıktan sonra düdüklü tencereyi açıp içine, zeytinyağını, doğranmış soğanı, sarımsağı, salçayı, toz kırmızıbiberi, tuzu ilave edip bir iki kez karıştırın. Düdüklü tencereyi tekrar kapayın ve 10 dakika daha pişirin. Mutfağınıza pişmiş nohut kokusu yayıldığında yemeğiniz pişmiş demektir. Bazı nohut türleri çabuk bazıları ise geç pişebilir. Bu nedenle verdiğim pişirme süresini siz değiştirebilirsiniz. Pişen nohut yemeğinizi düdüklü soğuduktan sonra açıp cam kapaklı bir kaba alın. Buzdolabında soğuttuktan sonra ya da ılık olarak servis yapın.
Diyetisyen Aysen Arıcan
Zeytinyağlı Nohut
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Birçok kadının ortak sorunudur göbek bölgesindeki yağlanma. Göbek yağlarınızdan kurtulmak için kendinize uygun bir diyet seçmelisiniz. D...
-
Patatesli bulgur köftesi yediniz mi hiç? İlk bakışta mercimek köftesine benziyor, ama bu patatesli. Tarif çok kolay ve lezzetli, deneyin...
Öne Çıkan Yayın
Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir
Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...
Hiç yorum yok:
Write yorum