Hamur işi sevmeyenimiz yoktur herhalde. En sevilen hamur işlerinden biri de çiğ börektir. Eskişehir’e göç eden Kırım Tatarlarına özgü bir hamur işidir, asıl adı 'şibörek'tir, zaman içinde ülkemizde çibörek veya çiğ börek olarak değişmiştir. Çok sevilen ve Eskişehir mutfağının en meşhur yiyeceklerinden biri haline gelmiştir. Tatar böreği de denilen bu börek, hamurunu iyi yaparsak, fazla yağ çekmez, çıtır çıtır olur ve içindeki kıymalı kıymalı harç sayesinde de çok doyurucu ve lezzetli bir yiyecektir.
Çiğ Börek Tarifi
Hamur için malzemeler:
4 su bardağı un,
bir tatlı kaşığı tuz, su.
İç harcı için malzemeler:
250 kg kıyma,
1 adet soğan,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığından biraz az karabiber,
½ çay bardak su,
Derince bir kabın içine un, çay kaşığı dolusu tuz ve su koyalım, karıştıralım; kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurarak çiğ böreğimizin hamurunu hazırlayalım.
Öte yandan başka bir kabın içerisine soğanları rendeleyerek, üzerine kıymayı, tuzu, karabiberi ve suyu ekleyip iyice karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.
Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturacak şekilde hamurlar açalım.
Hazırladığımız harcı, daire şeklinde açmış olduğumuz hamurun yarısına ince bir tabaka halinde sürelim. Hamurun boş kalan diğer diğer yarısını harcı sürdüğümüz tarafın üzerine kapatalım ve harcın dışarıya akmaması için çiğ böreğin kenarlarını bir tabak ya da kapatma tırtılı ile keselim.
Hazırladığımız çiğ börekleri, daha önce derin bir tencerede kızdırdığımız (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağın içerisine atarak, her iki tarafını da hafif pembeleşinceye kadar kızartalım. ,
Bolca yağın içinde kızartmalıyız ki, böreklerimiz yağı emmesin.
Hamuru kızartmadan önce ununu iyice silkelemeliyiz, böylece kızarırken fazla yağ emmez.

Hiç yorum yok:
Write yorum