Kilo vermek istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı şeyler var. Geç ama sağlıklı bir şekilde verilen kiloların kalıcı olduğu unutulmamalıdır. Siz de fazla kilolarınızdan ebediyen kurtulmak istiyorsanız bu alışkanlıklara dikkat edin.
Kahvaltı çok önemli, güne, hem protein hem de karbonhidrat açısından zengin bir kahvaltıyla başlamak diyetin başarısını artıracaktır. Karbonhidrat olarak yararlı tahılları, doğru karbonhidratları seçmek gerekir. Esmer, rafine edilmemiş undan yapılmış tahıllar, meyveler, şekersiz reçel ya da bal gibi kahvaltılık karbonhidratlardır. Yanı sıra süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdaların ikisinin birden tüketilmesi, güne uyanık ve zinde başlanmasını sağlar.
Yapılan bilimsel araştırmalar, aynı miktarda enerji alsalar da 3 öğüne göre 6 öğün beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini göstermektedir. Öğün sayısının artırılması, mideyi dolu tutarak sonraki öğünde fazla yemeyi engellemektedir. Öğün atlamak, kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülüktür.
Diyet yaparken öğün atlamak çok büyük bir hatadır, sakın bunu yapmayın. Yemek süresini uzatın, yani yavaş yiyin. Tokluk hissi 20. dakikada oluşur. Her lokmadan sonra çatal – kaşığı elinizden bırakın. Yediklerinizden keyif ve tat alabilmek adına besinleri iyice çiğneyerek küçük lokmalar halinde yutmaya çalışın.
Kalorisi çok yüksek, besin değeri düşük kaymak, krema, mayonez, cips, sos, kuruyemiş gibi yağlı besinlerden mümkün olabildiğince uzak durun. Mesela dışarıda yemek yerken salatayı sade isteyin, uygun olan eklemeleri (limon, sirke vs) siz kendiniz yapın.
Besinler kızartılınca çok yağ çeker ve kanserojen öğeler oluşabilir. Bu nedenle yiyecekleri haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın. Yemeklere yağı yakmadan ekleyin.
Pasta, kek, kurabiye, börek vb hamur işlerinde çok fazla yağ, şeker, un ve yumurta kullanıldığı için bunlardan mümkün olduğunca az yiyin Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya), kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur pilavı, kepekli pirinç / makarna / erişte / un), yulaf, sebze ve meyveler içerdikleri lifler sayesinde midede hacim sağlayarak uzun süre tok tutar ve diyete uyumu artırırlar. Ayrıca kan şekeri, kolesterol ve kan basıncını istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:
Write yorum