Yumurta hakkında bilmeniz gerekenler

 


Yumurtanın kalori değeri düşüktür. 1 tane yumurtada 80 kalori vardır ve bunun %80’i kadarı sarı kısmındadır.

Yumurta birçoğumuz için günlük beslenme ihtiyacımızın önemli bir kısmını sağlıklı bir şekilde karşılar. Yumurtada 13 adet vitamin ve mineral bulunmaktadır. Yumurtanın içerdiği protein miktarı en kaliteli proteinlerden birisidir.

Ayrıca yumurta, içerdiği protein sayesinde tok tutarak kilo vermeye de yardımcı olur. Yani zayıflama amaçlı diyetlerde de rahatlıkla yenebilecek bir besindir.

Yumurtayı on dakikadan fazla haşlamaktan kaçınmalısınız, çünkü yüksek ısıda yumurtada sülfürik asit ortaya çıkar.

Yumurtaları haşlamadan 20-30 dakika önce buzdolabından çıkarırsanız haşlanırken çatlamasını önlemiş olursunuz. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke eklemek de çatlama önleyici uygulamalardan birisidir.

Yumurtayı kırmadan veya haşlama suyuna koymadan önce kabuğunu iyice yıkamalısınız. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta var, yumurtaların kabuklarını dolaba koyarken yıkamamalısınız. Yumurtanın kabuğunda bulunan koruyucu tabaka yıkandığı zaman ortadan kalkar ve kabuk üzerindeki gözenekler açılır. Böylece bakteriler yumurtanın içerisine girer ve yumurta daha çabuk bozulur ve sağlık için zararlı bir hale gelir.

Satın aldığınız yumurtalar çok taze ise, serin bir yerde bir hafta, buzdolabında 3 hafta saklanabilir. Yumurtaları mutlaka ışık almayan bir yerde saklamalısınız.

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa tazedir, suyun üzerinde kalmış ise bayattır.

Pişirdiğiniz kekin daha çok kabarmasını istiyorsanız yumurtayı dolaptan çıkartıp yumurtanın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Dolaptan çıkan yumurta soğuk olduğu için, kekinizin daha az kabarmasına neden olacaktır.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...