Dünyadaki ve Türkiyedeki alkollü alkolsüz içecekler

 


İçkiler, içeriğinde alkol bulunan veya alkol içermeyen, çeşitli malzemelerden üretilen içeceklerdir. İçkiler, alkol oranına, üretildiği malzemeye ve üretim şekline göre farklı kategorilere ayrılır.

Alkol oranına göre içkiler

  • Alkolsüz içkiler: İçinde alkol bulunmayan içeceklerdir. Su, meyve suyu, soda, kahve, çay, süt, bitki çayları, limonata, gazoz, vb. alkolsüz içkilere örnek olarak verilebilir.
  • Az alkollü içkiler: İçinde %1-15 oranında alkol bulunan içeceklerdir. Bira, şarap, düşük alkollü kokteyller, vb. az alkollü içkilere örnek olarak verilebilir.
  • Yüksek alkollü içkiler: İçinde %15'ten fazla alkol bulunan içeceklerdir. Votka, viski, cin, tekila, brendi, rom, şarap likörleri, vb. yüksek alkollü içkilere örnek olarak verilebilir.

Üretilen malzemeye göre içkiler

  • Meyve içkileri: Meyvelerden üretilen içeceklerdir. Şarap, meyve suları, meyve likörleri, vb. meyve içkilerine örnek olarak verilebilir.
  • Tahıl içkileri: Tahıllardan üretilen içeceklerdir. Bira, viski, cin, vb. tahıl içkilerine örnek olarak verilebilir.
  • Süt ürünleri içkileri: Süt ürünlerinden üretilen içeceklerdir. Ayran, kefir, vb. süt ürünleri içkilerine örnek olarak verilebilir.
  • Bitkisel içkileri: Bitkilerden üretilen içeceklerdir. Çay, kahve, vb. bitkisel içkilerine örnek olarak verilebilir.

Üretim şekline göre içkiler

  • Mayalanma yoluyla üretilen içkiler: Meyve, tahıl veya bitkilerin mayalanmasıyla üretilen içeceklerdir. Şarap, bira, kvas, vb. mayalanma yoluyla üretilen içkilerine örnek olarak verilebilir.
  • Damıtma yoluyla üretilen içkiler: Sıvıların damıtılmasıyla üretilen içeceklerdir. Votka, viski, cin, tekila, brendi, rom, vb. damıtma yoluyla üretilen içkilerine örnek olarak verilebilir.
  • Karışım yoluyla üretilen içkiler: Farklı içkilerin karıştırılmasıyla üretilen içeceklerdir. Kokteyller, vb. karışım yoluyla üretilen içkilerine örnek olarak verilebilir.

Dünyadaki en popüler alkollü içkiler

  • Bira: Dünyada en çok tüketilen içkidir. Tahıllardan üretilen bira, alkol oranı %4-5 arasında değişmektedir.
  • Şarap: Meyvelerden üretilen şarap, alkol oranı %12-15 arasında değişmektedir.
  • Viski: Tahıllardan üretilen viski, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
  • Cin: Tahıllardan üretilen cin, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
  • Votka: Tahıllardan üretilen votka, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
  • Rom: Meyvelerden üretilen rom, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
  • Tekila: Meyvelerden üretilen tekila, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.

Türkiye'de en popüler alkolsüz içkiler

  • Ayran: Yoğurttan üretilen ayran, alkol içermez.
  • Çay: Çay yapraklarının demlenmesiyle üretilen çay, alkol içermez.
  • Kahve: Kahve çekirdeklerinin demlenmesiyle üretilen kahve, alkol içermez.
  • Meyve Suyu: Çeşitli meyvelerin çeşitli şekillerde suyunun çıkarılmasıyla oluşur 

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...