İçkiler, içeriğinde alkol bulunan veya alkol içermeyen, çeşitli malzemelerden üretilen içeceklerdir. İçkiler, alkol oranına, üretildiği malzemeye ve üretim şekline göre farklı kategorilere ayrılır.
Alkol oranına göre içkiler
- Alkolsüz içkiler: İçinde alkol bulunmayan içeceklerdir. Su, meyve suyu, soda, kahve, çay, süt, bitki çayları, limonata, gazoz, vb. alkolsüz içkilere örnek olarak verilebilir.
- Az alkollü içkiler: İçinde %1-15 oranında alkol bulunan içeceklerdir. Bira, şarap, düşük alkollü kokteyller, vb. az alkollü içkilere örnek olarak verilebilir.
- Yüksek alkollü içkiler: İçinde %15'ten fazla alkol bulunan içeceklerdir. Votka, viski, cin, tekila, brendi, rom, şarap likörleri, vb. yüksek alkollü içkilere örnek olarak verilebilir.
Üretilen malzemeye göre içkiler
- Meyve içkileri: Meyvelerden üretilen içeceklerdir. Şarap, meyve suları, meyve likörleri, vb. meyve içkilerine örnek olarak verilebilir.
- Tahıl içkileri: Tahıllardan üretilen içeceklerdir. Bira, viski, cin, vb. tahıl içkilerine örnek olarak verilebilir.
- Süt ürünleri içkileri: Süt ürünlerinden üretilen içeceklerdir. Ayran, kefir, vb. süt ürünleri içkilerine örnek olarak verilebilir.
- Bitkisel içkileri: Bitkilerden üretilen içeceklerdir. Çay, kahve, vb. bitkisel içkilerine örnek olarak verilebilir.
Üretim şekline göre içkiler
- Mayalanma yoluyla üretilen içkiler: Meyve, tahıl veya bitkilerin mayalanmasıyla üretilen içeceklerdir. Şarap, bira, kvas, vb. mayalanma yoluyla üretilen içkilerine örnek olarak verilebilir.
- Damıtma yoluyla üretilen içkiler: Sıvıların damıtılmasıyla üretilen içeceklerdir. Votka, viski, cin, tekila, brendi, rom, vb. damıtma yoluyla üretilen içkilerine örnek olarak verilebilir.
- Karışım yoluyla üretilen içkiler: Farklı içkilerin karıştırılmasıyla üretilen içeceklerdir. Kokteyller, vb. karışım yoluyla üretilen içkilerine örnek olarak verilebilir.
Dünyadaki en popüler alkollü içkiler
- Bira: Dünyada en çok tüketilen içkidir. Tahıllardan üretilen bira, alkol oranı %4-5 arasında değişmektedir.
- Şarap: Meyvelerden üretilen şarap, alkol oranı %12-15 arasında değişmektedir.
- Viski: Tahıllardan üretilen viski, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
- Cin: Tahıllardan üretilen cin, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
- Votka: Tahıllardan üretilen votka, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
- Rom: Meyvelerden üretilen rom, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
- Tekila: Meyvelerden üretilen tekila, alkol oranı %40-45 arasında değişmektedir.
Türkiye'de en popüler alkolsüz içkiler
- Ayran: Yoğurttan üretilen ayran, alkol içermez.
- Çay: Çay yapraklarının demlenmesiyle üretilen çay, alkol içermez.
- Kahve: Kahve çekirdeklerinin demlenmesiyle üretilen kahve, alkol içermez.
- Meyve Suyu: Çeşitli meyvelerin çeşitli şekillerde suyunun çıkarılmasıyla oluşur
Hiç yorum yok:
Write yorum