Z Kuşağı Terimi: Bullying nedir

 

 Bullying kelimesi, İngilizcede "zorbalık" anlamına gelen bir kelimedir. Sözlük anlamı, "bir veya birden fazla kişinin, başka bir kişiyi veya grubu, fiziksel, sözlü veya psikolojik olarak sürekli olarak rahatsız etmek veya taciz etmek" şeklindedir.

Bullying kelimesinin kökeni, 16. yüzyılda İngiltere'de kullanılan "bully" kelimesine dayanmaktadır. "Bully" kelimesi, "kabadayı, zorba" anlamına gelmektedir. Bullying kelimesi, "bully" kelimesinin -ing eki ile fiilleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.

Bullying kelimesi, ilk olarak 1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nde, okullarda yaşanan şiddeti tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde, bullying kelimesi, okullarda, işyerlerinde, hatta çevrimiçi ortamlarda da yaşanan zorbalık olaylarını tanımlamak için kullanılmaktadır.

Bullying, hem mağdur hem de saldırgan için ciddi psikolojik ve fiziksel sorunlara yol açabilen bir davranıştır. Mağdurlar, bullying nedeniyle depresyon, kaygı, özgüven eksikliği gibi sorunlar yaşayabilirler. Saldırganlar ise, bullying davranışlarını devam ettirmek için şiddete başvurma, alkol ve madde bağımlılığı gibi sorunlar geliştirebilirler.

Bullying, insan dilinin evrimi açısından da ilginç bir kelimedir. Bullying kelimesi, İngilizcede 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Ancak, bu kelimenin anlamındaki ve kullanımındaki değişiklikler, insan toplumlarındaki değişimleri yansıtmaktadır.

Bullying kelimesinin, günümüzde daha yaygın olarak kullanılması, toplumdaki şiddetin arttığının bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Bullying kelimesinin, gelecekte de insan dilinde önemli bir yer tutması muhtemeldir.

Örnek cümleler:

  • The boy was bullied by his classmates. (Çocuk, sınıf arkadaşları tarafından zorbalığa uğradı.)
  • The company has a zero-tolerance policy for bullying. (Şirket, zorbalığa sıfır tolerans politikası uygulamaktadır.)
  • The government is taking steps to combat bullying. (Hükümet, zorbalığı önlemek için adımlar atıyor.)

Kısa ve öz bir şekilde açıklama:

Bullying, bir veya birden fazla kişinin, başka bir kişiyi veya grubu, fiziksel, sözlü veya psikolojik olarak sürekli olarak rahatsız etmek veya taciz etmek anlamına gelir. Bullying kelimesi, 16. yüzyılda İngiltere'de kullanılan "bully" kelimesinden türemiştir. Günümüzde, okullarda, işyerlerinde ve çevrimiçi ortamlarda da yaşanan zorbalık olaylarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Bullying, hem mağdur hem de saldırgan için ciddi psikolojik ve fiziksel sorunlara yol açabilir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...