Konya'dan Saç Arası Tatlısı

 

Konya'ya özgü nefis bir tatlıdır. Özellikle ramazanda iftar sofralarında mutlaka saç arası olur. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Böylece tatlı tepsisi iki saç arasında pişerdi.
Pişme Süresi:35 dakika
Fırın Isısı: 200 derece
Tepsiyi Yağlamak İçin: 2 yemek kaşığı tereyağı
Hamuru İçin:
2 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı(eritilmiş)
½ su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un(ikinci kalite ev unu)
1 su bardağı un(açma payı)
250 gr tereyağı(eritilmiş)
250 gr kaymak
1 su bardağı pudra şeker veya 1 ölçü baklava şurubu
Yapılışı: Tepsi yağlanır. Bir kapta yumurta, tereyağı, su, tuz ve alabildiği kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır, yaş bez örtülür, 30 dakika dinlendirilir. Çok ince açılır, eritilmiş yağdan bir kaşık serperek yağlanır, ikiye katlanır. Orta kısmına kaymak koyularak çubuk şeklinde sarılır. Tepsinin dışından başlayarak içe doğru döşenir. Yufkalar bitince kalan yağ kızdırılır, üzerine serperek gezdirilir. Fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Yüzüne pudra şekeri serpilir veya soğuk tatlı şurubu gezdirilir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Öne Çıkan Yayın

Teknik resim nedir? Tarihsel gelişimi ve önemi nedir

  Resim sanatı ve tekniklerinin gelişimi, insanlık tarihi kadar eskidir. Mağaralardaki yaşamdan günümüze kadar uzanarak devamlılığını sürdür...